ВЕЦ-ът на язовир "Студена" ли източи водата на перничани?

Експерт обясни: Той е собственост на ВиК – Перник
8 ное 2019 11:41, Анисия Иванова
28
ВЕЦ-ът на язовир "Студена" ли източи водата на перничани?
Снимка: Bulgaria ON AIR

"В периода юни – декември 2018 година язовир "Студена" незнайно защо е източен с 1/3… Промишленото водоснабдяване през януари и февруари е 230 хил. куб. метра, а от март до ноември е 360 хил. куб. метра“. Това каза пред БНР Асен Личев, бивш директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ, цитирайки публични числа в коментар за критичните нива на водния басейн, които застрашават водоснабдяването на Перник.

Според данните, посочени от Личев пред БНР, за 5 месеца язовирът е източен с 33%.

Още по темата
ВиК – Перник предлага от 18-и ноември градът да мине на воден режим, като жителите ще имат вода между 16.00 и 22.00 часа. По данни на дружеството нивото на язовира е под 6 млн. куб. метра вода при капацитет 20 млн. куб. метра.

Личев подчерта, че ВЕЦ-ът към язовир "Студена" е собственост на ВиК – Перник:

"Което означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия. Според бизнес програмата на ВиК за 2018 година е прогнозирано намаляване на загубите до 65%", обясни той.

Асен Личев попита защо в тази критична ситуация не се използват водите на два пъти по-големия язовир, който се намира в близост, язовир "Пчелина". Той е проектиран за напояване и за водоснабдяване на Перник и Радомир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жени ще ви управляват, а ? Е как е, цъфнахте ли ? По добре индианец да ви управлява отколкото жена.
27
1
 
13
 
! Отговори
Без значение преди 4 години
Кучетата си лаят, керванът си върви
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банките реално фалираха през 1991-1992 години, но за онези 80% Виденов е виновен. Сега пак същото за Перник. Новият кмет още не е встъпил в длъжност, но за онези 80% е виновен за тази криза с водата.
25
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Жан Виденов управляваше 2 години преди банковата криза.Крадливите БСПсе оправдават с хан крум, а?
24
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ оставиха Пврник без вода и сега ще обвиняват новия кмет за собствените си престъпления. Позната манипулация - по съшия начин обвиниха Жан Виденов за банковата криза, която СДС предизвикаха преди Виденов.
23
0
 
15
 
! Отговори
Онзи! преди 4 години
До ПаисийСегашният кмет е кмет едва ли не от вчера. Как си мислиш, че би могъл да направи това нещо? Дали според теб това не е правено от месеци ? Не е лошо да се мисли малко преди да се коментира !!
22
22
 
4
 
! Отговори
Мария Гаргамел преди 4 години
Да се обърнат сега към Корнелия Нинова да оправи нещата. Ама тя е свикнала само да продава държавно имущество.може една приватизация на викто да сетне
21
19
 
7
 
! Отговори
Мита преди 4 години
Дето са минали бспето и трева на никне. Доказано. Не ни занимавайте с Тея хора, те сами са си предначертали бъдещето като са гласували за шайката на бсп
20
21
 
7
 
! Отговори
Красю преди 4 години
Абе да потраят там на режим до април месец, гат се разтопи снега ша напълни барата. И другия път да си чукат главите кат гласуват. Избрали комунист и грабител от БСП и сега реват. Е това си е знак одгоре ве ей, оня вижда и наказва грешките
19
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един наряза и продаде тръбите на напоителни системи и го осъдиха,гербаджии го направиха експерт-анализатор?!Сега да видим гербаджийската кметица каква ще стане?
18
25
 
9
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
НА КАЛПАВОТО БСП, ВСЕ ГЕРБ. МУ ПРЕЧИ!/.... като на Оня, вълната...!
17
22
 
14
 
! Отговори
Споко, бееее... преди 4 години
НОВИЯ КМЕТ ОТ БСП, ШЕ ВИ ГО НАПЪЛНИ ЯЗОВИРА С ВНОСНА ВОДА, БЕЕЕЕЕ.....! ПАРТИЯТА ЗНАЕ, КАК.... ХАХАХААААА.. ....
16
7
 
40
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Нещо си се объркал, язовирът не е източен за няколко дни, а е източван месеци наред от бившата кметица и Мафиотските кръгове около нея, които с питейната вода са произвеждали ток и са си пълнели гушките.Само че за това Мафията мълчеше докато не минат изборите.Включитено и медийте й.
15
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГЕРБ престъпнициИ как се източва такъв язовир за няколко дни без никой да забележи огромните количества вода, които ще започнат да се изливат от него? Перничани ако наистина си разправят такива съчинения, явно си заслужават имиджа на глупави хора...
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой е собственока на ВиК перник който е имал интерес да си напълни гушата като е продавал ток чрез източване на язовира. Ало Перничани Радоморци и околните села нали имате Винкели вземете ги в ръце и ги пробвайте дали ще издържат на удар в тиквата на собственика на язовира. Нали знаете как да ги ползвате по предназначение.
13
0
 
26
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Бе незнаели.. Все никой незнае нищо.. Гаг в Германия Италия Франция властите знаят всичко а тук при нас дето сме 20.000човека не знае нищо никой никога
12
1
 
20
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Кризата с водата се случва, защото Марс е ретрограден, а Меркурий е в опозиция на Венера!Ваша: Светлана Тилкова
11
2
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС от Перник преди 4 години
Този *експерт* - Асен Личев , за мен е с психични отклонения , не се шегувам .Как може да каже че Язовир Пчелина може да захранва Перник - Да сложим Помпи и да върнем Обратно Река Струма .Този не е добре с ума си - не е чувал за Гравитацията .
10
0
 
13
 
! Отговори
селянин преди 4 години
ами екологичното производство води до бедствия ама на кой му пука
9
45
 
15
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
БСП дойде на власт в Перник и докара режим на водата!